Näkymiä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen Liettuassa

Social Business and Innovation Forum järjestettiin 9. syyskuuta Liettuan Vilnassa. Teemana oli Huomisen teknologiat: sosiaalisen muutoksen edistäminen innovaatioiden avulla.


Social Business and Innovation Forum kokosi yhteen poliittisia päättäjiä, yhteiskunnallisia yrittäjiä, innovaattoreita ja asiantuntijoita. Foorumi on kolmen vuoden ajan herättänyt kansainvälistä huomiota. Paikalla Liettuan parlamenttitalossa oli reilu sata kuulijaa eri Euroopan maista, mukana myös Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohanke.

– Ei ole sattumaa, että tämänvuotisessa tapahtumassa painotetaan teknologian ja yhteiskunnallisten innovaatioiden välistä synergiaa. Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa teknologinen kehitys tarjoaa ratkaisuja yhteiskuntamme syvimpiin ongelmiin. Tähän kehitykseen on yhdistettävä sosiaalinen vastuu, jotta voimme luoda oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman, totesi Viktorija Bražiūnaitė, Lithuania Social Business Associationin (LISVA) johtaja.

Bražiūnaitėn mukaan yhteiskunnallisten innovaatioiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden hyödyt ovat laajoja, mutta teknologian, kuten tekoälyn, käyttöön liittyy riskejä. Päättäjien on välttämätöntä seurata teknologista kehitystä ja tuntea sen sääntelyä. On tärkeää, että asiantuntijat ja sidosryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta päätökset ovat viisaita ja tehokkaita.

Yhteiskunnallinen liiketoiminta osana julkista järjestelmää

Foorumi järjestettiin Liettuan parlamentin perustuslakisalissa.

Viktorija Bražiūnaitė kertoi, että yhteiskunnallinen yrittäjyys on nostettu takaisin Liettuan poliittiselle agendalle. Seuraava tärkeä askel on yhteiskunnallisen yritystoiminnan määritelmän hyväksyminen. Foorumi luo pohjaa tulevalle kansalliselle strategialle, jossa yhteisötalouden toimijoilla on keskeinen rooli.

Rokiškisin kunnanjohtaja Ramūnas Godeliauskas esitteli esimerkkinä hankkeen, jonka tavoitteena on edistää yhteiskunnallista yrittäjyyttä Pohjois-Liettuassa ja Zemgalessa. Näin vahvistetaan yhteisötalouden paikallista ekosysteemiä. Panevėžysin alue isännöi Social Business Forumia vuonna 2025.

Liettuan liittokansleri Kazys Starkevičius kiitti tapahtumaa mahdollisuudesta poliittiseen vuoropuheluun, mikä tukee yhteiskunnallisen liiketoiminnan kehittymistä. Avoin ajatustenvaihto eri puolueiden ja sidosryhmien välillä käynnistettiin pari vuotta sitten. Sen toivotaan johtavan uusiin strategisiin suuntaviivoihin ja konkreettisiin toimiin yhteisötalouden kehittämiseksi tulevalla hallituskaudella. Liettuan parlamenttivaalit ovat lokakuussa.

Miten vahvistaa yhteiskunnallisen liiketoiminnan ekosysteemiä?

Liettuan yhteiskunnalliset yritykset kohtaavat monia haasteita: oikeudellinen asema voi olla epäselvä ja viranomaiset joustamattomia yritysten perustamisen tai kehittämisen suhteen. Foorumissa käsiteltiin julkisten instituutioiden roolia ja mahdollisuuksia tukea yhteiskunnallisen liiketoiminnan ekosysteemiä.

LISVA on esittänyt poliittisille puolueille ehdotuksia sosiaalisen liiketoiminnan neuvoston perustamisesta sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden sisällyttämisestä strategisiin asiakirjoihin ja rahoitussuunnitelmiin.

Liettuan parlamentin talousvaliokunnan jäsen Lukas Savickas muistutti, että Euroopan yhteisötalouden suunnitelma tukee jo lähtökohtaisesti sosiaalisia investointeja ja yrityksiä, jotka aloittavat toimintansa, kasvavat ja luovat työpaikkoja.  Liettua on pysynyt kehityksessä mukana: vuoden 2023 lopussa elinkeinotoiminnassa otettiin käyttöön uusi yhteiskunnallisen liiketoiminnan toimialaluokka. Yhteisötalouden tunnustaminen on edistänyt positiivisia sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia, avannut toimijoille rahoitusmahdollisuuksia ja helpottanut tukiohjelmien hyödyntämistä.

Yhteiskunnallisen innovoinnin ja teknologian liitto

Liettuan innovaatiokeskuksen johtaja Mantas Vilys tähdensi, kuinka innovaattorit hakevat yhä enemmän ratkaisuja teknologiaekosysteemistä oman toimintansa tehostamiseksi. Myös teknologia-ala on avoimempi yhteiskunnallisten innovaatioiden erityispiirteille. Vaikka yhteistyö voi olla haastavaa, se tekee osapuolista vahvempia ja kestävämpiä. Kohtaamiset ovat tärkeitä, sillä ne edistävät yhteistä ymmärrystä.

Foorumissa esiteltiin useita eurooppalaisia hankkeita ja aloitteita, joissa yhdistyvät yhteiskunnallinen innovointi ja teknologia. Esimerkeissä painottui parhaiden käytäntöjen tunnistaminen ja soveltaminen rohkeasti eri aloille ja ympäristöihin. Tuottavuutta, tehokkuutta ja myönteisiä muutoksia voidaan edistää teknologiaa ja yhteiskunnallisia innovaatioita yhdistämällä.

– Yhteiskunnallinen liiketoiminta ja innovointi ovat keskeisiä välineitä nykypäivän ongelmien ratkaisemisessa. Teknologiset taidot ovat yhä tärkeämpiä kansainvälisessä kilpailussa. Yhteiskunnallisilla yrityksillä voi olla tässä erityinen rooli: ne voivat olla entistä äänekkäämpiä, näkyvämpiä ja aktiivisempia suunnannäyttäjiä. Olemme osa muutosta ja tuomme muutosta myös muualle yhteiskuntaan, summasi LISVA:n johtaja Viktorija Bražiūnaitė päätössanoissaan.


Teksti: Veera Laurila, THL
Kuvat: Enrica Cepuliene, Veera Laurila