Yli puolet yhteiskunnallisista yrityksistä on kasvanut edellisenä vuonna. Noin puolet odottaa tulojensa kasvavan ja 37 % työllistävänsä enemmän seuraavan vuoden aikana.
Tiedot käyvät ilmi tuoreen European Social Enterprise Monitor 2023–2024 –tutkimuksen ennakkotiedoista. Suomi osallistui tutkimukseen ensimmäistä kertaa.
– Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että yhteiskunnalliset yritykset ovat kasvuorientoituneempia kuin muut yritykset. Kasvutavoitteet ovat huomattavan kunnianhimoisia erityisesti nykyisessä tilanteessa, jossa Suomen talouskehitys on selvästi verrokkimaita heikompaa, sanoo tutkimuksesta Suomessa vastannut professori Kaisu Puumalainen LUT-yliopistosta.
Kasvua yhteiskunnallisista innovaatioista
Tutkimuksen vastaajista 69 % aikoo kehittää uusia tuotteita ja palveluita ja 45 % suunnittelee laajentamista uusille asiakassegmenteille tai alueille. Yhteiskunnalliset yritykset myös yhdistelevät erilaisia kasvustrategioita.
Skaalautumisen keinoina käytetään yhteistyötä toisten organisaatioiden kanssa (56 %), markkinoinnin lisäämistä (48 %), ulkoista rahoitusta (43 %), kustannusten vähentämistä (43 %) ja henkilöstön koulutuksen lisäämistä (43 %).
– Yhteiskunnallisten yritysten kehittämistä innovaatioista hyötyy edunsaajien tai esimerkiksi ympäristön lisäksi myös julkinen sektori. On aika ymmärtää, että julkinen talous vahvistuu myös sitä kautta, että hyvinvointi sekä työ- ja toimintakyky paranevat ja palvelujen tarve vähenee, sanoo Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.
Tukea kasvutavoitteiden realisoitumiseen
Vaikka yhteiskunnallisten yritysten kasvuhalu on suurta, aiempien tutkimusten valossa kasvu muihin yrityksiin verrattuna ei kuitenkaan ole ollut huomattavaa. ESEM-tutkimuksen vastaajat kokevat muihin yrityksiin verrattuna keskeisiksi haasteikseen kyvyn kasvaa ja skaalautua, kannattavuuden sekä asiakassuhteiden rakentamisen.
– Suomi etsii kiivaasti talouskasvua ja uusia kasvuyrityksiä. Niitä ei löydy palaamalla menneeseen tai toistamalla vanhaa. Katseet tulee kääntää yhteiskunnallisiin ja missiolähtöisiin yrityksiin ja varmistaa, että niiden kasvupotentiaalia tuetaan kaikin mahdollisin tavoin, painottaa Susanna Kallama.
Tutkimuksen vastaajat toivoivat julkishallinnolta tukea erityisesti sellaisten toimenpiteiden muodossa, jolla olisi vaikutusta yhteiskunnallisten yritysten taloudelliseen tilanteeseen. Yli puolet (51 %) toivoi julkisten hankintaprosessien kehittämistä, ja lähes puolet erityisiä yhteiskunnallisille yrityksille kohdennettuja verohelpotuksia tai rahoitusjärjestelmiä sekä hankintojen määrän lisäämistä.
Tutustu ESEM-tutkimuksen ennakkotietoihin tarkemmin tästä.
Lisätiedot:
Professori Kaisu Puumalainen, LUT-yliopisto, puh. 040 541 9831 tai kaisu.puumalainen@lut.fi
Toimitusjohtaja Susanna Kallama, Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry, puh. 040 587 2445 tai susanna.kallama@arvoliitto.fi
European Social Enterprise Monitor 2023–2024 –tutkimus toteutettiin 30 maassa. Tutkimuksella kerätään tietoa yhteiskunnallisten yritysten nykytilanteesta, yhteiskunnallisista tavoitteista sekä rahoituksen ja muun tuen tarpeesta. EUCLID Networkin koordinoiman tutkimuksen toteutti Suomessa Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus. Suomen maaraportti julkaistaan kokonaisuudessaan alkuvuodesta 2025.