ESEM-tutkimus toteutettiin kolmatta kertaa vuosina 2023–2024 ja siihen osallistui yhteensä 30 maata. Suomi oli mukana tutkimuksessa ensimmäistä kertaa.
Yhteiskunnallisissa yrityksissä kasvu-, työllisyys- ja innovaatiopotentiaalia
ESEM-tutkimuksen tulokset osoittavat, että yhteiskunnallisilla yrityksillä on potentiaalia toimia kasvun ja työllisyyden vetureina. Jopa 90 prosenttia tutkimukseen vastanneista yhteiskunnallisista yrityksistä ilmoitti hakevansa kasvua ja 37 prosenttia odotti työllistävänsä seuraavana vuonna enemmän työntekijöitä.
![](https://yyo.fi/wp-content/uploads/2025/02/ESEM_tiivistelma-1200-x-800-px.png)
Innovaatioita oli kehittänyt edellisten kahden vuoden aikana 76 prosenttia vastanneista. 69 prosenttia aikoo kehittää uusia tuotteita ja palveluita ja 45 prosenttia suunnittelee laajentamista uusille asiakassegmenteille tai alueille.
Yhteiskunnalliset yritykset toivovat julkisten hankintojen kehittämistä
Yhteiskunnalliset yritykset ovat tulosten perusteella varsin tyytyväisiä, sillä erilaisista toimintaa haittaavista esteistä kysyttäessä ei lainkaan tai vain hieman haittaa kokevien osuus vaihteli 60 ja 80 prosentin välillä.
Poikkeuksen muodostavat taloudelliset tai poliittiset olosuhteet, joiden yli puolet vastaajista koki haittaavan organisaatiotaan kohtalaisesti, paljon tai erittäin paljon. Poliittisen tuen tason Suomessa arvioi vähäiseksi 40 prosenttia vastaajista.
Muihin yrityksiin verrattuna vastaajat kokivat keskeisiksi haasteikseen kyvyn kasvaa ja skaalautua, kannattavuuden sekä asiakassuhteiden rakentamisen.
Julkiselta hallinnolta toivottiin toimenpiteitä, joilla olisi suoria vaikutuksia yhteiskunnallisten yritysten taloudelliseen tilanteeseen. 51 prosenttia toivoi julkisten hankintaprosessien kehittämistä, ja lähes puolet erityisiä yhteiskunnallisille yrityksille kohdennettua verohelpotuksia tai rahoitusjärjestelmiä sekä hankintojen määrän lisäämistä.
Uuden oikeudellisen yhteisömuodon perustamista yhteiskunnallisille yrityksille piti tarpeettomana 48 prosenttia vastaajista. 24 prosenttia näki uuden erityisen yhteisömuodon tarpeellisena ja 27 prosenttia ei osannut ottaa kantaa.
Lue Suomen maaraportti tästä >>
Tutustu Euroopan yhteisraporttiin täällä >>
Lisätietoja tutkimuksesta:
Professori Kaisu Puumalainen, LUT-yliopisto, puh. 040 541 9831 tai kaisu.puumalainen@lut.fi
ESEM-tutkimus kasvattaa ymmärrystä yhteiskunnallisen yritystoiminnan tilasta, mahdollisuuksista, haasteista ja ekosysteemistä Euroopassa. Tavoitteena on, että tutkimuksen tuottamaa tietoa käytetään yhteiskunnallisen yritystoiminnan kehittämisen sekä päätöksenteon tukena. Tutkimusta koordinoi Euclid Network, eurooppalainen yhteiskunnallisten yritysten kattojärjestöjen verkosto.
Suomessa tutkimuksen toteutti Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohankkeen (ESR+) rahoituksella.