Tukena edistää hyvää elämää tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden, läheisten ja kumppaneidensa kanssa 

Tukena on olemassa kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvitsevia ihmisiä ja heidän läheisiään varten. Konserniin kuuluvat yhteiskunnalliset yritykset Tukena-säätiö ja Tukena Oy. Toiminnasta kertoo Tukena-säätiön kehittämisjohtaja Petra Rantamäki.


Säätiön tehtäviin kuuluvat vaikuttamis-, kehittämis- ja kiinteistötoiminta. Tukena Oy tuottaa monimuotoisia palveluita, kuten ympärivuorokautisia asumispalveluita sekä päivä- ja työtoimintaa.   

– Juuremme ovat Kehitysvammaisten Tukiliitossa, joka perusti säätiön vuonna 1992. Siihen aikaan kehitysvammaisille ihmisille tarjottavat palvelut olivat Suomessa laitosvaltaisia eikä perheille ollut juurikaan tukea tarjolla. Säätiö perustettiin näyttämään suuntaa laadukkaille, hyvää elämää tukeville palveluille, jotka perustuvat vahvasti yhteiskehittämiseen ja läheisyhteistyöhön, kertoo Petra Rantamäki.  

Tukenalla on valtakunnallisena palvelutuottajana laaja asiakaskunta, joilla on moninaisia ja laajoja palvelutarpeita. Asiakkaat osallistuvat toiminnan kehittämiseen monin eri tavoin. Tukena pyrkii varmistamaan osallisuutta myös henkilökunnan kouluttamisella: paljon tukea tarvitsevien ihmisten osallisuus toteutuu osaavan henkilökunnan tuella. 

– Osallistamisen keinoja palveluissamme ovat muun muassa asukaskokoukset ja läheisten yhteistyöryhmät sekä arjessa ihmisten osallisuuden tukeminen monin eri tavoin, erilaiset kommunikointitavat huomioiden. Suurin osa säätiön hallituksesta on kehitysvammaisten ihmisten läheisiä ja kehittämisaloitteissa on mukana tukea tarvitsevia ihmisiä, Rantamäki kuvaa.

Tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden ja heidän läheistensä oman äänen kuulumista vaikuttamistoiminnassa, esimerkiksi lainsäädäntöuudistusten ja alueilla kehitettävien palveluiden osalta yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.  

– Tehtävässämme onnistuminen olisi mahdotonta ilman kehitysvammaisia ihmisiä tai heidän läheisiään ja yhteistyö on kaikessa toiminnassamme sisäänrakennettua. Uutena kehittämiskohteena pyrimme esimerkiksi kasvattamaan tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän läheistensä osallistumismahdollisuuksia tulevaisuuden ennakointityössä.  

Lue lisää (tukena.fi) >>

Artikkeli on julkaistu alun perin European Social Enterprise Monitor 2023–2024 (ESEM) -tutkimuksen Suomen maaraportissa. Tutkimus tarjoaa ainutlaatuista tietoa yhteiskunnallisten yritysten tilasta, mahdollisuuksista, haasteista, vaikuttavuudesta ja ekosysteemistä Euroopassa. Tutustu tutkimukseen tästä.