RiverRecycle – Vaikuttavuutta merellä ja maalla


Suomalaisen startup-yritys RiverRecyclen missio on pysäyttää muovijätteen kulkeutuminen valtameriin. Kuten yrityksen nimikin kertoo, se kerää muovia joista ja kierrättää sen uudelleen käyttöön, että muovijätettä ei päätyisi takaisin luontoon.

Yrityksen toinen päämäärä ja vaikutustavoite muotoutui alkuperäisen ympäristötavoitteen toteuttamisen ohessa. Jätteenkeräysprojekteja toteutetaan haavoittuvassa asemassa olevissa yhteisöissä, kuten slummeissa, jotka ovat merien muovijätteen pääasiallisia lähteitä joka puolella maailmaa. RiverRecycle luo työpaikkoja paikallisille ihmisille ja työllistää myös niin kutsuttuja epävirallisia jätteenkerääjiä, joilta se ostaa luonnosta kerättyä muovia.

– Paikallisyhteisöt ovat ensisijaisia edunsaajiamme. Paikalliset ihmiset ovat yhä tärkeämpiä, eikä hankkeitamme voisi toteuttaa ilman heitä, selittää Ho Chi Minhissä työskentelevä projektipäällikkö Vy Dihn paikallisen yhteistyön ratkaisevaa roolia yritykselle.

Tällä hetkellä RiverRecycle tarjoaa räätälöityjä jätteenkeräysratkaisuja kunnille kehittyvissä talouksissa, kuten Intiassa, Ghanassa ja ympäri Kaakkois-Aasiaa. Muovittomien valtamerien puolesta työskentelyn lisäksi sen toiminta tukee paikallisten yhteisöjen ympäristötyötä ja talouden kehittymistä.

Vaikuttavuusindikaattorit osana johtamisjärjestelmää

Yritys seuraa toimintaansa ja arvioi hankkeitaan luomiensa vaikutusten avulla. Kerätyn muovin määrä tuottaa rahallisia hyvityksiä ja tuloja, joten se toimii myös liiketoiminnan menestyksen mittarina.

Toiminnan moninaisten vaikutusten mittaamiseen käytetään useita eri indikaattoreita. Vaikuttavuusmittarit muodostavat koko yrityksen johtamisjärjestelmän, kuten Dihn kuvailee:

– Mittarit tarjoavat meille tietoa projektiemme seurantaan. Jos muovin määrässä tapahtuu äkillinen lasku, voimme havaita ongelman, selvittää, mikä se on, ja ratkaista sen.

Ensimmäinen käytössä oleva indikaattori on kerätyn muovin määrä. Kun sekajäte on lajiteltu, myös kierrätetyn muovin osuutta seurataan tarkkojen mittareiden avulla. Kansainvälisiä muovistandardeja Verra ja Ocean Bioplastic sovelletaan indikaattoritietojen, kuten muovityypin määrittämiseen. Muovien ryhmittelyllä varmistetaan myös niiden asianmukainen käsittely.

– Koska saamme tuloja muovihyvitys- ja tuottajavastuujärjestelmien kautta, kierrätetyn muovin osuuden tietäminen on meille tärkeää. Pyrimme lisäämään kerätyn muovin kierrätysastetta, Dihn korostaa.

Luodut työpaikat on olennainen indikaattori yhteisöön kohdistuvasta vaikutuksesta. Mittarina käytetään henkilöstöhallinnon ylläpitämiä kokopäiväisten työntekijöiden palkkalaskelmia. Epävirallisten jätteenkerääjien osalta kirjataan työhön osallistuneiden henkilöiden ja heiltä ostetun muovin määrä.

Mittaaminen on päivittäinen tehtävä

Vaikuttavuustiedon kerääminen ja kirjaaminen on hallinnollinen tehtävä, ja siihen tarvittavat resurssit koostuvat pääasiassa henkilöstön työpanoksesta.

– Lukujen tallentaminen vie noin 10–15 minuuttia. Kannustamme työntekijöitä tekemään sen joka päivä ja luomaan siitä rutiinin, Dihn kertoo.

Tällä hetkellä käytössä on erilaisia ​​tiedonkeruutapoja. Joissakin maissa tiedot syötetään manuaalisesti Excelillä, kun taas toisissa testataan uusia seurantajärjestelmiä.

– Filippiineillä ja Intiassa testataan parhaillaan kahta eri seurantajärjestelmää. Testaamme kumpi on tehokkaampi ottaa käyttöön kaikissa projekteissamme.

Järjestelmät mahdollistavat yksityiskohtaisemman tietojen keräämisen ja läpinäkyvyyden koko arvoketjun seurannassa. Kerätystä muovijätteestä kirjataan paino, tyyppi, sijainti ja jopa kuvia voidaan tallentaa. Seurantajärjestelmän kustannukset ovat kohtuulliset.

Motivaatiota jatkaa tärkeää työtä!

Sen lisäksi, että vaikuttavuustietoja käytetään projektien ja yrityksen johtamiseen, ne ovat tärkeä työkalu myös tiimin motivoimiseksi. Kaikki työntekijät haluavat vaikuttaa maailmaan, mutta joissakin tehtävissä työn tulokset eivät ole yhtä ilmeisiä kuin toisissa.

– En ole suoraan mukana jätteen keräämisessä ja raportoinnissa. Minulle on tärkeää tietää, että kaikella, mitä teen yrityksen eteen, on konkreettisia tuloksia, selittää yrityksen viestintäpäällikkö Alice Pittacolo.

Sijoittajat ovat toinen olennainen kohderyhmä vaikuttavuustiedolle. Yritykseen sijoittaneet henkilöt haluavat olla mukana luomassa muutosta, eivät vain keräämässä taloudellista voittoa.

RiverRecycle pyrkii sitouttamaan myös laajempaa yleisöä tukemaan yrityksen toimintaa, brändiä ja sen tärkeää missiota.

Kirjoittaja Elina Pöllänen. Artikkeli perustuu haastatteluun Vy Dihnin ja Alice Pittacolon kanssa RiverRecyclesta.