Hankeklinikalle järjestötalo Kumppanuuskeskuksen tiloihin Ouluun kokoontui keskusteleva ja iloinen porukka saamaan vinkkiä hyvän hankehakemuksen kirjoittamiseen. Vaikka sisältö oli pitkälti tiukkaa asiaa, myös verkostoituminen ja ideasparrailu käynnistyi tapahtuman lomassa.
– Mukana oli hankkeita aikaisemmin kirjoittaneita ja hallinnoineita henkilöitä, mutta myös ESR+ -rahoitukseen vasta tutustumassa olevia osallistujia. Eri kokemuspohjista nousi rikastuttavaa keskustelua eikä naurunremakoiltakaan vältytty, kuvailee Pohjois-Suomen hankeklinikan kouluttajana toiminut Karoliina Tammilehto.
Osoita hakemuksessa, että tiedät mistä puhut
Konkretia, rajaus, realismi, asiantuntijuus ja vastaaminen siihen, mitä hankehakemuksessa kysytään, kiteyttää Tammilehto hankkeen kirjoittajan huoneentaulun.
– Osoita rahoittajalle, että olette perehtyneitä asiaan ja tiedätte mistä puhutte. Muista myös rajaus. Kaikkea kaikille on ei mitään kenellekään. Hakemukseen ei tarvita korulauseita tai täytesanoja, vaan konkretiaa, tiivistää Tammilehto. Hän kehotti kirjoittamaan jokaisen hankehakemuksen kohdan niin, että ihmiselle, joka ei tiedä asiasta mitään aukenee selkeästi, mitä ollaan tekemässä.
Perehdy hakuohjeisiin huolellisesti
Huolellinen perehtyminen hakuohjeisiin sekä oman hankeidean peilaaminen esimerkiksi käynnissä oleviin ja päättyneisiin hankkeisiin sekä kansallisiin ja alueellisiin strategioihin, kuten maakuntaohjelmaan, on tärkeää. Koska haetaan nimenomaan kehittämishankkeita, on hankkeella aina tietysti oltava myös uutuusarvoa.
Erityisesti hankkeen tavoitteet ja mittarit kirvoittivat vilkasta keskustelua. Mukana oli esimerkiksi kulttuurialan toimijoita, joita mietitytti, miten taiteen ja kulttuurin vaikutuksia voi ja kannattaisi mitata. Yhteisesti todettiin, että vaikka vaikutukset voivat joskus olla vaikeasti mitattavia, myös ”mittareissa” on onneksi valinnanvaraa. Toimivaksi mittariksi esimerkiksi hyvinvointivaikutusten mittaamiseen vinkattiin THL:n osallisuusmittari sekä toimintaan osallistuvien ihmisten haastattelut, joiden avulla voidaan nostaa esiin erilaisia onnistumistarinoita.
Ota yhteyttä rahoittajaan jo hakemusta tehdessä
Tilaisuuteen rahoittajan terveiset toi rahoitusasiantuntija Ville Mehtälä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Mehtälä kertoi mm. hakemusten pisteyttämisestä ja käynnissä olevan haun painopisteistä. Hän myös muistutti, että hakijoiden kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä rahoittajaan jo hakemusta täyttäessä.
– Villelle kiitos kysymyksiin tarttumisesta ja rahoituskiemuroiden seikkaperäisestä avaamisesta!, kiitteli Tammilehto.
Syyskuun alussa toteutettiin myös samansisältöiset hankeklinikat Pohjois- ja Itä-Suomen alueilla etätilaisuuksina Teamsin välityksellä, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus päästä mukaan pitkistä välimatkoista huolimatta.
Itä-Suomessa ESR+ rahoitushaku on käynnissä 27.9.2024 saakka ja Pohjois-Suomessa 31.10.2024 saakka. Jos tarvitset näillä alueilla apua esimerkiksi hankeideasi sparrailuun tai olet miettimässä hankerahoituksen hakemista myöhemmin, ole rohkeasti yhteydessä meihin:
Itä-Suomi:
Tiina Pitkänen
puh. 050 4145007
tiina.pitkänen@inlive.fi
Pohjois-Pohjanmaa:
Heidi Similä
puh. 040 6372928
heidi.simila@inlive.fi