Opiskelijat pohtivat uusia ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin

Itä-Suomen yliopisto järjesti Joensuussa Agoralta ammattiin -työelämäntapahtuman. Tapahtuma oli suunnattu humanististen alojen opiskelijoille. Opiskelijoille tarjottiin tietoa erilaisista uramahdollisuuksista sekä näkökulmia työelämään ja työnhakuun. Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus oli tapahtuman työelämätorilla kertomassa toiminnastaan. Työpajassa opiskelijat pääsivät ideoimaan yhteiskunnallisia innovaatioita.


Yhteiskunnallinen yrittäjyys hahmottui yritysesimerkkien kautta

Joukko opiskelijoita kokoontui 13.-14.3.2025 YYO:n asiantuntijoiden Anne Heimonen ja Heli Laurikaisen vetämään työpajaan ja saamaan tietoa yhteiskunnallisista yrityksistä ja innovaatioista.

Anne Heimonen kertoi, mitä yhteiskunnallisilla yrityksillä tarkoitetaan ja mitkä asiat erottavat ne tavanomaisista yrityksistä. Yritystoiminnan kirjo havainnollistui osallistujille selvemmin, kun he saivat hakea YYO:n datasivulta oman kotipaikkakuntansa yhteiskunnallista yrityksistä. Esiin nostettiin myös yritysesimerkkejä Joensuusta, mikä myös toi teeman lähemmäs opiskelijoita.

Uusien innovaatioiden ideointia

Työpajassa ideoitiin myös aihioita uusiksi yhteiskunnallisiksi innovaatioiksi ja yrityksiksi. Opiskelijat nostivat yhteiskunnallisesti tärkeitä kehittämiskohtia ja miettivät niihin mahdollisia ratkaisuja ja sitä, ketä tarvittaisiin mukaan kehittämistyöhön.
Ryhmien aiheet liittyivät opiskelijoiden opiskeluhyvinvointiin ja oppimiseen, kotitalousjätteiden toimivampaan kierrätykseen yhdistelemällä teknistä innovaatiota ja taloyhtiöiden yhteistyötä sekä nuorten aikuisten työllistymiseen pienillä paikkakunnilla kausitöiden lisäksi kokopäiväisesti. 

Yhteiskunnallisesti monimutkaisia haasteita harvoin ratkaistaan yhden yrityksen tai organisaation voimin. Siksi yhtenä ideointipohjan kysymyksenä olikin, keitä tarvittaisiin mukaan ratkaisemaan opiskelijoiden valitsemaa ongelmaa.

Päivän päätettiin yhteisellä janaharjoituksella, jossa purettiin työskentelyosuutta. Kun viimeisenä kysyimme, tarvitaanko tulevaisuudessa yhteiskunnallisia yrityksiä ja innovaatioita, kaikki asettuivat janalle kohtaa täysin samaa mieltä. Tähän oli työpajan vetäjienkin helppo yhtyä. 

Vaikka aihe oli opiskelijoille uusi, työpajapalautteen mukaan opiskelijat kiinnostuivat yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä. Vastaajista 37,5 % oli täysin samaa mieltä ja 25 % jokseenkin samaa mieltä väittämästä “Kiinnostuin yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä”.

Opiskelijat hyvin kartalla yhteiskunnallisista innovaatiosta

Opiskelijat pääsivät tutustumaan tarkemmin aiheeseen muutamien väittämien ja esimerkkien kautta. Punaiset ja vihreät kortit haastoivat opiskelijoita miettimään, millaisia ovat yhteiskunnalliset innovaatiot. He pääsivät pohtimaan, ovatko väittämät oikein vai väärin.   
Opiskelijat olivatkin hyvin kartalla siitä, että yhteiskunnallisilla innovaatioilla voidaan ratkaista merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita sekä edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. 

Kirjoittajat
Anne Heimonen, aluesuunnittelija, Live-säätiö
Heli Laurikainen, asiantuntija, Kuntoutussäätiö