Särki-tuotteet valmistetaan ja rahdataan ekologisesti
Robi Tolonen avasi Särki Clothingin yritystoiminnan periaatteita. Vaatteiden valmistuksessa pyritään vastuullisuuteen ja käytetään ainoastaan GOTS-merkittyä puuvillaa. GOTS on maailman tunnetuin vastuullisen tekstiiliteollisuuden sertifikaatti, joka takaa se että puuvilla viljellään luonnonmukaisesti sekä viljelijöille ja työntekijöille turvallisesti, ilman haitallisia kemiallisia aineita missään tuotantoketjun vaiheessa. GOTS-merkittyjen vaatteiden materiaalien alkuperä on jäljitettävissä.
Yritys käyttää suomalaisen pussikeskuksen paperisia rahtipusseja, jotka eivät sisällä lainkaan muovia. Paidat painatetaan vain tilauksesta, niin ylijäämävarastoa ei synny.
Yritys on saanut Leaderilta tukea painokoneen hankitaan. Särki-tuotteet suunnitellaan sekä painetaan Oulussa. Särki valittiin vuonna 2023 Pohjois-Suomen parhaaksi Nuorten yrittäjien kategoriassa NYT-kilpailussa.
Ratkaisuja yhteiskunnallisiin ja ekologisiin haasteisiin
YYO:n toiminnassa mukana oleva Arvo ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama kertoi laajasti yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä sekä vaikuttavasta ja vastuullisesta liiketoiminnasta.
– Vaikuttava liiketoiminta tavoittelee mitattavaa vaikuttavuutta eli ratkaisuja yhteiskunnallisiin ja ekologisiin haasteisiin. Vaikuttavuus on silloin liiketoiminnan ytimessä, korosti Kallama.
Tilaisuudessa kuultiin myös laajasti vaikuttavasta Lapin sosiaalisesta kädenjälki -hankkeesta. Marko Palmgren kertoi, että hankkeen ympärille on muodostunut hankeperhe ja -verkosto.
Pohjoisesta Luonnosta Oy:n yrittäjä Tiia Muotkavaara avasi kuinka heidän yrityksessään on rakennettu yhteiskunnallisesti kestävää yritystoimintaa. Pohjoisesta Luonnosta on palkannut kerääjiksi myös nuoria, eläkeläisiä, päihdekuntoutujia ja muita heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä. Muotkavaara totesi myös, että aina ei välttämättä saa saman toimialan muilta toimijoilta tukea vastuulliseen liiketoimintaan.
Tilaisuuden paneelikeskustelussa nousi puheeksi Rovaniemen kasvanut matkailu ja sen vaikutukset paikallisiin ihmisiin. Myös vastuullisuuden ketjut puhuttivat: isoilta yrityksiltä vaaditaan vastuullisuusraportteja, mutta pieniltä ei. Isommat yritykset kuitenkin käyttävät alihankkijoina pieniä yrityksiä, joten koko ketjun tulisi näyttää toteen vastuullinen liiketoiminta.
Panelistit nostivat esiin, että rahoituksen hakemisessa pitäisi myös olla mukana vastuullisuusraportti. Lisäksi, vaikka pyritään yhteiskunnalliseen hyvään, niin myös tuotteiden hinnoittelu pitää olla mielekästä, jotta liiketoiminta voi olla myös kannattavaa ja siten pitkäjänteistä.
Paneelissa olivat mukana päivän alustajat sekä Katja Lindholm Business Finlandista ja Marko Merkkiniemi Business Rovaniemeltä. Tilaisuudessa käytiin vilkasta keskustelua, sillä aiheet nostivat esiin monia näkökulmia vastuullisesta liiketoiminnasta.