Suomalaisella työllisyyskentällä on pitkään hyödynnetty verkostoja ja tilaaja–palveluntuottaja -mallia, joilla ei ole saavutettu pitkällä aikavälillä riittävän hyviä tuloksia. Viime vuosina onkin alettu yhä useammin hyödyntää ekosysteemiyhteistyötä ja innovatiivisia kumppanuuksia, joissa työllisyyttä lähestytään uudesta näkökulmasta. Miten nämä kaksi lähestymistapaa eroavat toisistaan ja mitä hyötyjä strateginen ekosysteemiyhteistyö voi tuoda työllisyyden edistämiseen?
Verkostojen perinteinen toimintatapa perustuu rajattuun sopimukseen: eri organisaatiot solmivat yhteistyösuhteita, ratkaisevat tunnistettuja haasteita ja innovoivat parannuksia olemassa oleviin palveluihin. Työllisyyspalveluissa tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi työllistymisen tuen räätälöintiä tietyille kohderyhmille. Verkostoissa on yleensä johtava tilaajataho, joka suuntaa yhteistyötä kohti selkeää tavoitetta ja varmistaa, että toiminta on tavoitteiden mukaista.
Siinä missä verkostot keskittyvät rajattuihin ongelmiin, ekosysteemit pureutuvat isompiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Ekosysteemin tavoitteena on tuoda yhteen erilaisia toimijoita – julkista sektoria, yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita – työskentelemään laajojen ja monimutkaisten työllisyyshaasteiden parissa, joita mikään toimija ei pysty yksinään ratkaisemaan. Ekosysteemin ydin on pitkäaikaisessa ja strategisessa yhteistyössä, joka mahdollistaa innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen ja osaamisen jakamisen. Näin voidaan ratkoa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyttä tai täsmätyökykyisten työllistymistä.
Innovaatiokumppanuus tuottaa tuloksia
Vaikka strateginen ekosysteemiyhteistyö on erinomainen tapa edistää työllisyyttä ja ratkoa työllistymisen haasteita, sen toteuttaminen ei ole ongelmatonta. Ekosysteemeissä haasteita syntyy usein siitä, että eri toimijoilla saattaa olla ristiriitaisia tavoitteita ja resurssit voivat olla niukkoja. Lisäksi toimintakulttuurien erot ja muutosvastarinta voivat vaikeuttaa yhteistyön sujuvuutta. Ekosysteemiyhteistyön onnistuminen edellyttää luottamuksen rakentamista sekä uteliaisuutta ja avointa mieltä uusia innovaatioita kohtaan.
Tukea sekä työnhakijalle että työnantajalle
TyöPaikka-palvelussa innovaatiokumppanit työskentelevät sekä työnhakijan että työnantajan kanssa ja edistävät näiden kohtaantoa. Palvelu on suunnattu työttömille työnhakija-asiakkaille, jotka tarvitsevat intensiivistä valmennusta ja ohjausta työllistymiseen ja työssä pysymiseen. Tavoitteena on työnhakijoiden nopea työllistyminen ja työssä pysymisen tukeminen.
Asiakaslähtöisyys, ja osallistaminen ovat olleet valmennuksen ytimessä. Jokaisen työnhakijan tarpeet ja toiveet on kartoitettu ja palvelua on muokattu yksilöllisesti niiden mukaan. Tämä on sisältänyt yksilöllistä työhönvalmennusta ja työssä pysymisen tukea. Asiakkaat ovat voineet osallistua työnhakupajoihin, joissa he ovat hakeneet töitä pienryhmissä valmentajien avulla. Pienryhmät ovat tarjonneet asiakkaille myös vertaistukea.
Vahva yhteistyö Tampereen kaupungin OMA-valmentajien kanssa on vähentänyt päällekkäistä työtä, tehostanut asiakasohjausta ja nopeuttanut asiakkaiden työllistymistä. Toimiva valmennussuhde on ratkaisevan tärkeää asiakkaiden työllistymiselle.
Paikallisten yritysten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja toteutetaan innovatiivisia työllistymisratkaisuja. Työnantajalla on mahdollisuus saada palvelusta tukea ja apua sekä ennen työllistymistä että työllistymisen jälkeen. Työllistämisen kynnystä madalletaan konkreettisesti esimerkiksi osaamistarpeen tunnistamisella ja osaavan työvoiman tarjoamisella, työn muotoilulla, konsultoimalla työllistämisen tuista ja kannustamalla työyhteisöä monimuotoisuuteen.
Innovaatiokumppanuuden myötä on huomattu, että yhdessä tekeminen antaa uusia näkökulmia työttömyyden haasteisiin, ja auttaa kehittämään ratkaisuja nopeaan ja kestävään työllistämiseen. TyöPaikka-palvelun kehittäminen osoittanut, että laadukas valmennus, vaikuttavuusperusteisuus sekä ekosysteeminen yhteistyö kunnan, elinkeinoelämän ja palveluntuottajien kanssa tuottaa tuloksia.
Lue lisää TyöPaikka-palvelusta Live-säätiön sivuilta: ”Kun antaa yhteistyölle mahdollisuuden, voi vastaan tulla helmiä” Fernanda Campos löysi työpaikan uudelta alalta TyöPaikka-palvelun avulla
Kirjoittaja työskentelee työllisyys- ja kasvupalveluiden johtajana Live-säätiössä.
Tapahtumavinkki!
Kiinnostuitko aiheesta? Osallistu keskusteluun tiistaina 13.5.2025 Ennakoi ja varaudu – liiketoimintaedellytykset talouden muutoksissa -verkkotyöpajassa ja löydä yhteistyökumppaneita. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen löytyy verkkosivuiltamme.