Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen lisää yritysten toiminnan vaikuttavuutta ja työyhteisöjen moninaisuutta. Moninaisuuden huomioinen auttaa yrityksiä kehittämään palveluita ja tuotteita, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin ja ovat kaikille saavutettavia. Monimuotoiset työpaikat taas lisäävät luovuutta, innovatiivisuutta ja tuottavuutta.
Moninaisuus synnyttää uudenlaisia ideoita ja näkökulmia. Esimerkiksi suuressa suosiossa olevat äänikirjat on alun perin tehty yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden lisäämiseksi.
Saamiensa hyötyjen lisäksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on kaikille työnantajille laissa säädetty velvoite. Vähintään 30 henkilöä työllistävien työnantajien tulee myös laatia lain edellyttämät tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat.
Mutta mitkä ovat yritysten vaikuttamisen paikat ja mitä konkreettista ne voivat tehdä asian edistämiseksi?
Edistä henkilöstön tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta
Tasa-arvoinen työelämä on jokaisen työntekijän oikeus. Sen toteutumisessa avainasemassa on yritysten henkilöstöpoliittinen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö. Tavoitteena on toimintakulttuurin muutos tai jo olemassa olevien hyvien käytäntöjen vahvistaminen.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön voi käynnistää miettimällä, kuinka moni alla olevista kohdista toteutuu omassa organisaatiossa? Mitä voisi vielä parantaa?
- Työpaikalla on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jonka toteuttamista seurataan ja jota päivitetään säännöllisesti.
- Työpaikalla on tehty selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana palkkakartoitus.
- Samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta.
- Sukupuoli ymmärretään moninaisena.
- Työpaikalla on toimintaohjeet häirintätilanteisiin ja niiden ennaltaehkäisyyn.
- Käytössä on monimuotoisuutta edistävät rekrytointikäytännöt.
- Työpaikalla sovelletaan kielitietoista työskentelyä.
- Käytössä on joustoja ja muita keinoja työn, perheen ja yksityiselämän yhteensovittamiseksi.
- Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen on kirjattu työpaikan arvoksi.
- Johtoa, esihenkilöitä ja muuta henkilökuntaa on koulutettu tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.
- Tasa-arvokoulutus sisältyy uusien työntekijöiden perehdytykseen.
- Työpaikan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tilaa mitataan henkilöstökyselyillä.
- Käytössä on sukupuolitietoinen viestintä ja sukupuolineutraalit ammattinimikkeet.
- Käytössä on turvallisemman tilan periaatteet.
Pura eriarvoisuutta osana yritystoimintaa
Yritykset voivat edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa myös osana liiketoimintaansa. Liikkeelle kannattaa lähteä tarkastelemalla yrityksen toimintaympäristöä ja asiakkaiden tarpeita.
Miten yrityksessä suhtaudutaan asiakkaiden moninaisuuteen? Ajatellaanko, että mitään ongelmia ei ole, kaikilla on mahdollisuus hyötyä yrityksen toiminnasta, eikä se katso sukupuolta tai väriä?
Ensimmäinen askel on haastaa neutraaliuden ihannetta. Todellisuudessa asiakkaat ovat moninainen joukko ihmisiä. Ihmisten erilaiset olosuhteet, voimavarat ja elämäntilanteet vaikuttavat siihen, millaisia tarpeita ja mahdollisuuksia heillä on asiakkaina.
Kaikille samanlaiseksi suunniteltu toiminta voikin itse asiassa sulkea osan ihmisistä ulkopuolelle. Siksi on tärkeää pohtia etukäteen, keitä ”kaikki” ovat. Millaisia esteitä tai kynnyksiä he voivat kohdata yrityksen tarjoamissa palveluissa tai toiminnassa?
Neutraaliuden sijaan yrityksen toimintaympäristöä kannattaakin tarkastella sukupuolen ja eri ihmisryhmien kautta. Kun toiminnasta tunnistetaan eri ihmisryhmiin kohdistuvia vaikutuksia, sitä voidaan kohdentaa paremmin ja suunnitella siitä kaikille esteetöntä, saavutettavaa ja turvallista.
Tavoitteena on, että asiakkaiden moninaiset tarpeet ja mahdollisuudet on tunnistettu ja huomioitu osana yrityksen toiminnan ja palveluiden suunnittelua.
Vahvista osaamista tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta
Monissa yrityksissä tehdään vaikuttavaa työtä sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Omaan tasa-arvotyöhön kannattaakin hakea ideoita ja näkökulmia verkostoitumalla muiden moninaisuutta edistävien yritysten kanssa.
Tukea voi saada myös paikallisista tai valtakunnallisista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön verkostoista ja tapahtumista. Toisinaan erillinen koulutus johdolle ja henkilöstölle on paikallaan tai osaamista aiheesta voi rekrytoida yritykseen.
Tietoa ja työkaluja on tarjolla paljon. Olemassa olevia hyviä malleja ja käytänteitä kannattaa hyödyntää, joten pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan.
Sonja Soronen työskentelee asiantuntijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella toteutettavassa Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiossa. Koordinaatio tukee Euroopan sosiaalirahasto plussan erityistavoitteen 4.3 kehittämishankkeita osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon teemoissa. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio on Euroopan unionin osarahoittama.
Lue lisää
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio (THL)