Tällä hetkellä Suomessa ei ole olemassa tutkinto-ohjelmaa, joka keskittyisi erityisesti yhteisötalouteen tai yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen. Koulutustarjonta muodostuu pääasiassa yksittäisistä kursseista tai valinnaisista opintojaksoista eri oppilaitoksissa. Esimerkiksi Turun yliopisto on käynnistänyt vuonna 2025 uuden Social and Sustainable Entrepreneurship -kandidaattiohjelman, ja Diakonia-ammattikorkeakoulu puolestaan on kehittänyt yhteiskunnallisen yrittäjyyden opintokokonaisuuksia hankkeiden yhteydessä. Vaikka yksittäisiä avauksia löytyy, koulutuspolut ovat edelleen hajanaisia, eikä kokonaisvaltaista lähestymistapaa ole juurrutettu laajemmin osaksi koulutusjärjestelmää.
Monet yhteiskunnallisissa yrityksissä työskentelevät tulevat sosiaalitieteiden, nuorisotyön tai muiden yhteiskunnallisten alojen taustoista. Vaikka nämä koulutukset tarjoavat arvokasta ymmärrystä yhteiskunnallisista ilmiöistä ja ihmisyydestä, ne eivät useinkaan anna riittäviä valmiuksia liiketoiminnan, vaikuttavuuden johtamisen, kansainvälistymisen tai digitalisaation hyödyntämiseen.
On tärkeää ymmärtää, että yhteiskunnallinen yritys ei voi nojata pelkästään missioonsa: se tarvitsee tekijöitä, joilla on vahva osaaminen esimerkiksi strategisesta kehittämisestä, vaikuttavuuden mittaamisesta, rahoitusmalleista, palvelumuotoilusta, digitaalisesta liiketoiminnasta ja modernista johtamisesta. Erityisesti kansainvälisen osaamisen merkitys korostuu, sillä yhä useampi yhteiskunnallinen yritys tavoittelee kestävää kasvua myös Suomen rajojen ulkopuolella.
OBCD-hanke vastaa tarpeeseen
Koska monialaista, yhdistävää osaamista ei nykyisellään systemaattisesti tuoteta suomalaisessa koulutusjärjestelmässä, Open Business for Community Development (OBCD) -hanke käynnistettiin vastaamaan tähän tarpeeseen.
Kansainvälisessä Erasmus+-rahoitteisessa OBCD-hankkeessa (2022–2025) kehitettiin kaksi kattavaa koulutuskokonaisuutta yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen: toinen ammatilliseen koulutukseen ja toinen korkeakouluopetukseen. Hankkeen aikana toteutetut selvitykset osoittivat, että alan toimijat kaipaavat ennen kaikkea konkreettisia työvälineitä ja käytännönläheistä, soveltavaa oppimista. Tämä huomio vietiin suoraan koulutussisältöihin.
OBCD-hankkeen koulutuksissa painotetaan muun muassa seuraavia teemoja:
- vaikuttavuuden johtaminen ja mittaaminen
- saavutettavuus ja esteettömyys
- digitaalisuuden hyödyntäminen liiketoiminnassa
- yhteisöllinen ja osallistava kehittäminen
- kansainvälinen yhteistyö ja verkostoituminen
Hankkeen tuottamat oppimateriaalit ovat avoimesti kaikkien saatavilla sen verkkosivuilla.
Tarve rakenteelliselle muutokselle
Yhteiskunnallisen yrittäjyyden koulutuksen kehittäminen ei voi jäädä yksittäisten hankkeiden varaan. Kestävän muutoksen saavuttamiseksi koulutussisältöjen on integroiduttava osaksi koulutuksen rakenteita – peruskoulusta toisen asteen koulutukseen ja edelleen korkeakouluihin sekä täydennyskoulutukseen.
Tavoitteena tulisi olla sellaisten koulutuspolkujen rakentaminen, mitkä tukevat osaamisen kehittymistä asteittain ja systemaattisesti. Näin voidaan varmistaa, että yhteiskunnallisen yrittäjyyden kentällä toimii osaajia, joilla on sekä vahva arvopohja että liiketoiminnallinen ja kehittämisosaaminen.
Yhteisötaloudella ja yhteiskunnallisella yrittäjyydellä on avainrooli kestävän, oikeudenmukaisen ja osallistavan yhteiskunnan rakentamisessa. Tämä potentiaali voidaan lunastaa vain, jos alan toimijoilla on riittävä ja ajantasainen osaaminen. Siksi nyt on oikea aika sisällyttää yhteiskunnallisen yrittäjyyden koulutussisällöt systemaattisesti osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää – rakenteellisesti, suunnitelmallisesti ja laaja-alaisessa yhteistyössä työelämän ja yhteiskunnallisten yritysten kanssa.
Teksti: Eeva Salmi
Eeva Salmi työskentelee johtajana yhdistysmuotoisessa työhön integroivassa yhteiskunnallisessa yrityksessä eli Silta-Valmennusyhdistyksessä sekä sen sisarjärjestössä Valo-Valmennusyhdistyksessä. Salmi toimii asiantuntijana yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksessa.
Open Business for Community Development
Open Business for Community Development (OBCD) oli kansainvälinen Erasmus+-hanke, joka toteutettiin vuosina 2022–2025. Sen aikana kehitettiin avoimesti saatavilla olevia koulutussisältöjä yhteiskunnallisen yrittäjyyden opetukseen. Lue lisää hankkeen kotisivuilta: www.obcdproject.eu