Yritystarina: Laarikaupalla hyvää Keuruulla

Keuruun Laari perustettiin jatkamaan arvostetun Vilikka-kirpputorin liiketoimintaa vuonna 1906 rakennetussa Keuruun Työväentalossa. Laari on osakeyhtiömuotoinen yhteiskunnallinen yritys, jonka tavoitteena on edistää työllistämistä ja kierrättämistä maaseudulla.


Syksyllä 2023 yrittäjähenkisen Dini Mäntylän korviin kantautui, että paikallisen Vilikka-kirpputorin omistajat suunnittelevat eläköitymistä. ”Yhtenä iltana puolisoni tuli kotiin ja kysyi minulta ‘mitä moniyrittäjämies olisi mieltä kirpputorista’. Kävin pari keskustelua myyjän kanssa ja kaupat saatiin aikaan”, kertoo Mäntylä.

Laarin yhteiskunnallinen luonne hahmottui jo varhaisessa vaiheessa. Kierrätystoiminnan lisäksi työllistäminen nousi tärkeäksi arvoksi. Työllisyyspalvelujen edustajan kanssa jutellessaan Mäntylä oli nimittäin kuullut, että Keuruulla olisi tarvetta uudelleenkäyttöön liittyvälle työllistämistoiminnalle.

”Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO:n tarjoamasta neuvonnasta sain lopullisen vahvistuksen päätökselleni, että Laarista tulee yhteiskunnallinen yritys. Sain neuvontaa esimerkiksi yhteiskunnallisen päämäärän sanoittamiseen, sen kirjaamiseen yhtiöjärjestykseen sekä tietoa työllistämisen tuista”, Mäntylä kertaa.

Tällä hetkellä Laarissa työskentelee yksi kokoaikainen ja neljä osa-aikaista työntekijää. Kokoaikainen työntekijä vastaa osa-aikaisten kollegojensa perehdytyksestä ja ohjauksesta. Työllistämisen tuista käytössä on esimerkiksi palkkatuki. ”Laarissa on ollut myös ukrainalaisia suorittamassa kieliharjoittelua. Esimerkiksi kassakielen oppiminen ja siinä harjaantuminen voi olla tulevan työllistymispolun kannalta merkittävää”, pohtii Mäntylä.

Yhteiskunnallinen päämäärä valokeilaan

Laarin tarkoituksena on tarjota Keuruulla paikka, jossa asukkaat voivat laittaa tavaransa kiertämään. ”Tarjoamme vuokralle perinteisiä myyntipaikkoja sekä Drop-in palvelua, jossa myyjä tuo meille tuotteensa ja me hoidamme loput”, Mäntylä kuvaa.

Lisäksi Laari tarjoaa seuroille, yhdistyksille ja koululuokille yhteistyökumppanuutta, jonka avulla yhteisöt voivat kerätä lisätuloja toimintaansa varten. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi paikallisen jääkiekkoseuran KeuPa HT:n kanssa. Myös irtaimistojen osto ja asuntojen tyhjennys kuuluvat Laarin palveluvalikoimaan. Erityisesti asuntojen tyhjennys on osoittautunut tärkeäksi ja alueella tarpeelliseksi palveluksi.

”Esimerkiksi tilanteessa, jossa ikäihminen siirtyy omasta kodista palvelutaloon ja läheiset asuvat kauempana, voi olla helpottavaa ja käytännöllisempää antaa asunnon lopullinen tyhjennys meidän huoleksemme. Myyntiin soveltuvat tuotteet viemme Laariin ja muut hoidamme asianmukaisesti kierrätykseen.”

Laarin alkutaival on sujunut onnistuneesti sekä kierrätystoiminnan että työllistämisen suhteen. Tulevaisuuden tavoitteena on viestiä yhteiskunnallisesta päämäärästä vielä syvemmin, jotta se näkyy asiakkaille selkeästi. ”Haaveilemme myös kesätapahtumasta, joka osaltaan edistäisi Laarille tärkeitä asioita”, miettii Mäntylä lähitulevaisuuden suunnitelmia.

Muille yhteiskunnallista yritystoimintaa miettiville Mäntylällä on lyhyt ja ytimekäs viesti: ”On aina hyvä, jos pystyy olemaan hyödyksi yhteiskunnalle!”

Tutustu Laariin: keuruunlaari.fi

Teksti: Jetta Virtanen