Yhteiskunnallisille yrityksille ja yrittäjyyttä suunnitteleville

Tarjoamme tietoa ja neuvontaa yhteisötalouden organisaatioille, yhteiskunnallisille yrityksille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Olemme koonneet tälle sivulle yhteiskunnallisen yrityksen perustamiseen, vaikuttavuuteen ja rahoitukseen liittyviä tukimateriaaleja ja työpohjia.

Tutustu materiaaleihin ja ota yhteyttä neuvontapalveluihimme. Tilaa myös uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla tapahtumistamme.

Mikä on yhteiskunnallinen yritys?

Yhteiskunnallisen yrityksen ensisijainen päämäärä on jonkin yhteiskunnallisen, sosiaalisen tai ekologisen ongelman ratkaiseminen.

Tavoitteena on kestävä muutos, jolla lisätään ihmisten tai ympäristön hyvinvointia. Toiminnassa korostuvat vastuullisuus, kestävyys ja vaikuttavuus.

Yhteiskunnallinen yritys voi toimia millä tahansa toimialalla. Yritysmuoto voi olla osakeyhtiö, osuuskunta tai liiketoimintaa harjoittava yhdistys tai säätiö.

Suurin osa voitosta käytetään käytetään yhteiskunnallisen päämäärän edistämiseen, esimerkiksi toimintaa kehittämällä, vaikuttavuutta kasvattamalla tai lahjoittamalla.

Ota yhteyttä neuvontapalveluihin

Haluatko sparrata yhteiskunnallista yritysideaasi tai apua yrityksen perustamiseen? Ota yhteyttä neuvontapalveluihimme, vastaamme kolmen arkipäivän kuluessa.
Ota yhteyttä

Yhteiskunnallisen yrityksen perustaminen

Yhteiskunnallinen yritys perustetaan ratkaisemaan jotakin yhteiskunnallista haastetta. Sen lisäksi, että yhteiskunnallisen yrityksen perustava yksilö, tiimi tai järjestö haluaa luoda yritystoiminnallaan muutosta maailmaan, tarvitaan myös liiketoimintaosaamista. Erityisen tärkeää on tuntea toimintaympäristö ja erityisesti se tarve tai haaste, johon yhteiskunnallinen yritys aikoo toiminnallaan vaikuttaa.

Miten yhteiskunnallisen liikeidean kanssa kannattaa lähteä liikkeelle ja miten rakennetaan liiketoimintamalli? Tässä tietoa ja työkaluja yhteiskunnallisen yrityksen alkutaipaleen tueksi.

Materiaalit

 • PDF

  Perustietoa yrittäjälle

  Perustietoa yhteiskunnallisesta yrityksestä sisältävä esite yrittäjien käyttöön.
 • PDF

  Muutoksentekijän työkirja

  Menetelmiä ja työvälineitä oman liikeidean kehittämiseen, kohderyhmän ja asiakkaiden ymmärtämiseen, ekosysteemin kartoittamiseen ja rahoituslähteiden tunnistamiseen.
 • File

  Yhteiskunnallisen yrityksen liiketoimintamalli

  Täytettävä liiketoimintamalli pdf-muodossa.

Vaikuttavuus

Vaikuttavuus on yhteiskunnallisen yrityksen keskeinen menestyksen mittari. Vaikuttavuutensa mittaamisella ja arvioinnilla yritys kertoo, missä määrin se saa toiminnallaan aikaan tavoitteensa mukaista muutosta yhteiskunnassa, ihmisten hyvinvoinnissa tai ympäristön tilassa.

Vaikuttavuusketju on yleisesti käytetty työkalu vaikuttavuuden mallintamiseen. Sopivien mittareiden ja jatkuvan seurannan avulla yhteiskunnallinen yritys voi todentaa, minkälaista muutosta toiminnan kautta syntyy. Yhteiskunnallisen yrityksen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös vaikuttavuudesta viestimiseen.

Tutustu vaikuttavuusketjupohjaan, mittaripankkeihin ja muihin työkaluihin.

Materiaalit

 • Artikkeli

  Vaikuttavuusketju – työkalu vaikuttavuuden mallintamiseen ja arviointiin

  Artikkeli vaikuttavuusketjun hahmottamisesta.
 • PDF

  Vaikuttavuusketjupohja

  Täytettävä vaikuttavuusketjupohja pdf-muodossa.
 • Artikkeli

  Mittaripankkeja vaikuttavuuden mittaamiseen

  Koonti mittaripankeista.
 • Linkki

  Vaikuttavuusviestinnän työkirja (Hyvän Mitta)

  Hyvän Mitta-hankkeessa tuotettu työkirja toiminnan tuloksista ja vaikuttavuudesta viestimisen tueksi.
 • Linkki

  Vaikuttavuuden askelmerkit (Sitra)

  Työkaluja ja esimerkkejä, jotka auttavat kehittämään entistä vaikuttavampaa, sijoitus- tai rahoituskelpoista toimintaa.
 • PDF

  Vaikuttavuussijoittaminen yhteiskunnallisten yritysten rahoitusmuotona

  Selvitys tarkastelee vaikuttavuussijoittamiseen liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia tämän päivän Suomessa. Se valottaa konkreettisella tavalla mitä kaikille paremman tulevaisuuden kannalta välttämättömään, tehokkaaseen ja hallittuun yhteiskunnalliseen muutokseen tarvitaan.

Rahoitus

Yritystoiminnan käynnistäminen ja kehittäminen tarvitsee aina rahoitusta. Yritykset tarvitsevat rahoitusta toiminnan käynnistämiseen, uusien palveluiden sekä tuotteiden kehittämisen ja kasvuun. Yhteiskunnallisille yrityksille ei ole omia rahoitusmekanismeja, vaan yhteiskunnallinen yritys rahoitetaan samoin kuin muutkin yritykset.

Oman rahoituksen lisäksi rahoitusta voi saada yksityiseltä tai julkiselta sektorilta. Yksityiseen yritysrahoitukseen kuuluvat esimerkiksi lainat, sijoitukset ja rahankeräys. Julkinen rahoitus sisältää avustuksia ja tukia valtiolta, ministeriöiltä ja EU:lta. Yhteiskunnallinen yrittäjä voi saada myös starttirahaa.

Tutustu erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin ja sosiaalisen innovaation rahoitusmahdollisuuksiin.

Materiaalit

 • Artikkeli

  Rahoitusratkaisuja

  Koonti erilaisista rahoitusratkaisuista, joita yhteiskunnalliset yritykset voivat hyödyntää.
 • Linkki

  EU:n rahoitusohjelmat yhteisötalouden toimijoille

  Social Economy Gateway -portaali kokoaa yhteen rahoitusvaihtoehtoja, jotka on suunnattu erityisesti yhteiskunnallisille yrityksille ja yhteisötalouden toimijoille.
 • Artikkeli

  Sosiaalisen innovaation rahoitusmahdolisuudet

  Artikkeli innovaatiotyöhön saatavilla olevasta rahoituksesta.
 • Linkki

  EU:n rahoitus maaseutualueille

  Rural Toolkit -palvelu kokoaa yhteen EU:n maaseutualueiden rahoituselementtejä.

Onko yhteiskunnallisen yrityksesi ideana työllistää osatyökykyisiä henkilöitä?

Monen yhteiskunnallisen yrityksen toiminnan tavoitteena on tukea eri tavoin osatyökykyisiä henkilöitä työllistymisessä. Tutustu tietopankkiimme osatyökykyisten henkilöiden työllistämisestä.

Lue lisää

Kaipaatko mentoria?

Oletko kohdannut liiketoiminnassasi ongelman tai haluat kehittää yrityksesi toimintaa nykyisestä? Tutustu yhteiskunnallista yritystoimintaa tuntevaan mentoriverkostoomme.

Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

AjankohtaistaHanketoimijalleTapahtumat ja koulutuksetYrittäjälle

Osallistu yhteiskunnallisen yrittäjyyden kesäkurssille

Kiinnostaako hyvää tekevä yritystoiminta? Opiskele kesäopintoina kurssi yhteiskunnallisen yrityksen johtamisesta, markkinoinnista ja hyvästä hallinnosta.

HanketoimijalleTapahtumat ja koulutuksetYrittäjälle

Sosiaalisia innovaatioita Etelä-Pohjanmaalta: työpajat muutoksentekijöille

Onko sinulla näkemys ihmisten tai ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi, mutta et tiedä, miten viedä ideaa eteenpäin? Sinulla voi olla käsissäsi sosiaalinen…

AjankohtaistaYritystarinat

Yritystarina: Laarikaupalla hyvää Keuruulla

Keuruun Laari perustettiin jatkamaan arvostetun Vilikka-kirpputorin liiketoimintaa vuonna 1906 rakennetussa Keuruun Työväentalossa. Laari on osakeyhtiömuotoinen yhteiskunnallinen yritys, jonka tavoitteena on…

HanketoimijalleTapahtumat ja koulutuksetYrittäjälle

Yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä elinvoimaa kylille 24.4. ja 6.5.

Innostavia case-esimerkkejä ja ensimmäiset askelmerkit kohti yhteisölähtöistä yhteiskunnallista yrittäjyyttä. Tervetuloa mukaan webinaareihin!