Ravitsemuksen tasa-arvoa lapsiperheille

Venner kerää ruokalahjoituksia vähävaraisille lapsiperheille. Ennen kaikkea yritys auttaa perheitä itse valitsemaan ja valmistamaan edullista, mutta ravitsevaa ruokaa. Auttaminen tehdään yhteistyössä järjestöjen sekä yksityisten lahjoittajien ja yrityskumppaneiden kanssa.


Kuvassa Venner Oy:n perustajat Emilia Järvinen (vas.) ja Tuulia Järvinen.

Vennerin ravitseva ruokakonsepti on sosiaalinen innovaatio, joka auttaa haavoittuvassa asemassa olevia, avun ja uusien taitojen tarpeessa olevia lapsiperheitä. Auttaminen tehdään yhteistyössä järjestöjen sekä yksityisten lahjoittajien ja yrityskumppaneiden kanssa.

Sosiaalinen innovaatio

Yhteiskunnallinen yritys Venner Oy perustettiin vuonna 2018. Sitä ennen Tuulia Järvisellä oli hyvinvointiyritys. Hän toimi myös vapaaehtoisena vähävaraisille tarkoitetussa ruokajakelussa.

– Kun hain ruokakasseja kaupasta huomasin, että ravitsemuksellinen epätasa-arvo on vakava ongelma. Jos perheet ovat tavallisen ruoka-avun ja hävikkiruuan varassa,  ravintoaineet eivät riitä, muistelee Järvinen.

Venner Oy:n missiona on vähentää ravitsemuksen epätasa-arvoa. Sosiaalinen innovaatio perustuu laajalle yhteistyölle. Ruokakonseptissa yhdistyvät hyväntekeväisyys, perheiden tukeminen, ruokakasvatus kotona, yritysten vastuullisuustyö sekä yhteistyö kuntien, järjestöjen ja ruokatoimittajien kanssa. Liikevaihto rakentuu Venner-ruokakonseptin myynnistä sekä elintarvikealan brändikumppanuuksista.

Yrityksille ruokakonsepti on mahdollisuus lisätä vaikuttavuutta. Kunnille ja julkiselle sektorille ruokakonsepti on hankinta, jolla voidaan luoda yhteiskuntaan hyvinvointia. Järjestöille ruokakonsepti on keino auttaa kohderyhmiään.

Elintarvikeyritykset ovat mukana ruoka-aineiden toimituksessa erilaisin yhteistyömallein. Yksityisille ihmisille ruokakonsepti on väline osallistua vähävaraisten perheiden auttamiseen joko suorilla lahjoituksilla tai tilaamalle ruokapaketteja verkosta itselleen.

Huono ravinto sulkee ovia

Ravitsemuksellinen epäarvoisuus tarkoittaa sitä, että ei ole mahdollisuutta syödä terveellisesti. Ravinteikas ruoka koetaan esimerkiksi liian kalliina tai ei ole voimia tai taitoja tehdä sellaista.

– Perheillä ei ole aina osaamista käyttää edukkaita raaka-aineita, kuten kaalia ja lanttua. Tarkoituksenamme on kertoa, että terveellinen ruoka ei aina ole kallista, kun osataan käyttää edullisia raaka-aineita, kertoo Tuulia Järvinen.

– Jos ihmisellä ei ole mahdollisuutta syödä terveellistä ruokaa, sulkee se ovia. Kun ei ole jaksamista, on äärimmäisen paljon vaikeampaa rakentaa perheen elämästä parempaa, painottaa Järvinen.

Terveellisille ruokaratkaisuille on suuri tarve. Vaikka lapset saisivat ravinteikasta ruokaa päiväkodeissa ja koulussa, ei se riitä. Ravitsemuksen vahvistamisessa tarvitaan mukaan myös perheet. Avun lisäksi taitoja valita ja valmistaa ravitsevaa ruokaa.

Venner Oy tarjoaa ruoka-avun rinnalla ennen kaikkea ruokataitoja edulliseen ja ravitsevaan syömiseen. Ruokakonsepti on palvelu, jossa ruokapaketti tuodaan kotiovelle. Paketti sisältää ruoka-aineiden lisäksi ruokaohjeet, kokkausvideot, ravitsemustietoa ja kannustuksen ladata Vegemi-sovellus puhelimeen.

– Yhdessä ruokalaatikossa on seitsemän päivän kasvisruoka-aineiden lisäksi myös välipalareseptit, D-vitamiini ja oliiviöljy – kaikki, mitä viikon ruokailuun tarvitaan, kertoo Tuulia Järvinen.

Työ tehdään yhteistyössä järjestöjen, ruokaa lahjottavien yritysten sekä ruokakauppojen kanssa, kertoo Järvinen.

Vegemi seikkailee

– Jotta ruokakasvatus on hauskaa ja siihen saadaan koko perhe mukaan, olemme pelillistäneet sitä. Syntyi fiktiivinen Vegemi-hahmo, jolla inspiroidaan lapsia, sanoo Järvinen.

– Pelissä seikkailee hyvä Vegemi-ruokabakteeri. Puhelimella otettu kuva tunnistaa hyvät kasvit ja pukee ne supervoimiksi. Vegemi-ruokabakteeri saa esimerkiksi supervoimat parsakaalista, koska siinä on paljon proteiinia, kuvailee Järvinen.

– Tarjoamme uudenlaista ruokaa, ja kun lapset innostuvat, valuu innostus koko perheeseen, uskoo Järvinen. Olemme saaneet palautetta, että lapsi on saanut jopa raivarin, kun kotona ei ole ollut lehtikaalia. Tai että perheissä syödään keitosta nykyisin ensin porkkanat, nauraa Järvinen.

Vaikuttavaa yhteistyötä

– Yhteydenotto apua tarvitsevaan perheeseen tapahtuu kumppanijärjestön kautta, minkä jälkeen ruokakonseptin tuotteet toimitetaan pahvilaatikossa suoraan perheen ovelle, kertoo Järvinen. Venner tekee yhteistyötä monien järjestöjen kanssa, kuten ensi- ja turvakotien kanssa, Hope ry:n ja SOS-Lapsikylän kanssa.

– Järjestöjen kautta pääsemme luomaan vaikuttavuutta. Toiminnan vaikuttavuutta mitataan koko ajan. Kyselyjen mukaan 80 prosenttia perheissä, jotka ovat saaneet 1–3 ruokaboxia, ovat alkaneet syödä terveellisemmin, kertoo Järvinen vaikutuksista.

Sopii myös kunnan palveluksi

– Teemme yhteistyötä Espoon, Tampereen ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. Kunnat ostavat meiltä hyvinvointia. Meidän ruokakonsepti on väline, jolla yhteiskuntaan luodaan hyvinvointia. Espoossa teemme yhteistyötä sosiaaliperhetyön kanssa.

Tampereella Venner Oy on päässyt mukaan Aurora-projektiin. Siinä nuoret valitsevat itse tärkeiksi kokemiaan tukimuotoja. Vennerin ravitsemuspaketti on yksi vaihtoehdoista.

– Käytämme ns. tuuppausmenetelmää. Ruokapaketti voi olla nuorelle lähtölaukaus koko elämän ruokamuutokseen. 65 prosenttia perheistä, jotka ovat saaneet ruokapaketin, ottavat vähintään yhden reseptin viikoittaiseen käyttöön. Pienillä asioilla on mieletön vaikutus, uskoo Järvinen.

Yrityksille vastuullisuustyötä

– Yritysyhteistyö keskittyy vastuullisuuteen. Samalla yhteistyöhön voi liittyä se, että henkilöstö saa käyttöoikeuden Vennerin kokkikursseille ja ruokainspiraatioille, kuvaa Järvinen yhteistyön muotoja. Esimerkiksi vuosi sitten Suur-Seudun Osuuskauppa varautui lahjoittamaan paikallisille vähävaraisille perheille ruoka-aineet jopa 5000 ateria-annokseen. Tavoite ylittyi jo parissa päivässä.

– Yhteistyö voi olla myös jatkuvaa. Yritys voi toimia keittiökummina, jolloin sama perhe saa ruokapaketin kerran kuussa tai sesonkiluonteisesti esimerkiksi kerran vuodessa koko oman toiminta-alueensa perheille, kertoo Järvinen.

Lahjoitustoiminta kehittyy

Kuka tahansa voi lahjoittaa ruokapaketteja perheille Vennerin verkkosivujen kautta, jolloin hän saa saman oikeuden kokkikurssiin ja resepteihin kuin lahjan saajakin. Sivustolta voi tilata myös itselleen tai ystävilleen ruokapaketteja, jolloin osa hinnasta menee lahjoituksena ruokatoimintaan.

– Vennerin toiminnasta saaduilla voitoilla kehitämme toimintaa edelleen. Yritykset voivat esimerkiksi tilata työhyvinvointipalveluina ruokakonsepteja henkilöstölle tai joulun sesonkiruokaboxit kotiovelle toimitettuna, kertoo Järvinen.

– Yhden sesonkiruokaboxin katteesta saadaan kolmen päivän ravitseva kasvisruokapaketti kokkauskursseineen ja resepteineen vähävaraiselle perheelle. Henkilöstölle voi tilata myös joulun leivontalaatikon, josta voi leipoa taatelikakun ja mahdollistaa edelleen yhden ravitsevan aterian jollekin perheelle, kertoo Järvinen.

Teksti: Tiina Jäppinen

Kuva: Marko Oikarinen