Suomalaiset mallit työhön integroinnista kiinnostivat norjalaisia vieraita

YYO:n vieraana käyneet norjalaiset kollegat olivat kiinnostuneita suomalaisista työhön integroivista malleista ja käytännöistä. He paneutuivat Eeva Salmen, Jukka Lindbergin ja Miika Keijosen johdolla erilaisiin osa- ja täsmätyökykyisten työllistämistapoihin sekä työpajatoimintaan.

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus sai 6.-7.5. vieraakseen joukon Norjan yritysliiton (NHO) ja palvelualojen kansallisen liiton alla olevan yhdistyksen Arbeid & Inkludering SØR edustajia. Yhdistys toimii ammatillisen kuntoutuksen kehittämisen sektorilla.


Vieraat olivat kiinnostuneita suomalaisista tavoista työkyvyn kehittämiseen ja kuntouttamiseen muun muassa ammatillisen koulutuksen näkökulmasta, työmahdollisuuksien ja osallisuuden lisäämisestä sekä yksilöllisistä ratkaisuista työllistymisen saralla.

Kahden päivän aikana norjalaiset vieraat saivat kuulla YYO:n toiminnasta, yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä sekä Silta-Valmennusyhdistyksen ja Valo-Valmennusyhdistyksen toiminnasta. Vieraat olivat erittäin kiinnostuneita muun muassa työhön integroivista malleista ja käytännöistä. Keskustelua käytiin erilaisista osa- ja täsmätyökykyisten työllistämistavoista ja muun muassa työpajatoiminnasta.

Vastavuoroisesti vieraat esittelivät omaa toimintaansa. Keskustelun aikana löytyi monia yhteneväisyyksiä vieraiden ja vastaanottajatahon yhdistysten työllistämis- ja kuntoutusmallien välillä ja toisaalta myös rakentavaa ja ajatuksia herättävää keskustelua muun muassa ammatillisen kuntoutuksen saralla.

Sillan johtaja Eeva Salmi sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Jukka Lindberg esittelivät YYO:n tehtävää, tavoitteita ja tuloksia. Valo-Valmennusyhdistyksen johtaja Miika Keijonen kertoi yhdistysten historiasta sekä toiminnan tavoitteista, työtavoista ja monipuolisista palveluista.

Kahden päivän aikana käytiin osallistuvaa ja innostavaa keskustelua. YYO verkostokoordinaattori Elsa Pardonen kertoo, että norjalaisten ajatukset oman työnsä kohderyhmistä, ja yleisesti yksilön työhön ja sitä kautta yhteiskuntaan integroitumisesta noudattivat monilta osin suomalaisille tuttuja linjoja, vaikka eroavaisuuksiakin löytyi esimerkiksi rahoituksen saralla. Yhtäläisyyksiä löytyi myös yhteiskunnallisista päivänpolttavista teemoista, kuten nuorison työllistymisestä.

Vieraat tutustuivat paikan päällä myös erilaisiin työhön integroiviin yhteiskunnallisiin yrityksiin, muun muassa Valo-Valmennuksen ja Kierrätyskeskuksen toimintaan. Lapinlahden Lähteellä he kuulivat paikan vivahteikkaasta historiasta ja nykykäytännöistä esimerkiksi täsmätyökykyisten työllistämisen suhteen. Norjalaiset tutustuivat kasvimaa- ja puutarhatoimintaan. Kahvitauolla suomalainen korvapuusti ja käsitehty jäätelö tekivät vaikutuksen ulkomaisiin vieraisiin.